Νέο ευρωπαϊκό εργο για την αύξηση της συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά ενέργειας με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Σχεδόν το 80% των Ευρωπαίων δεν συμμετέχουν στη ενεργειακή μετάβαση, συχνά επειδή δεν έχουν την τεχνογνωσία. Τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να διευκολύνουν τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον αλλά εξακολουθούν να στερούνται φιλικών προς το χρήστη λύσεων. Κορυφαίοι συνεργάτες της βιομηχανίας της ενέργειας και της έρευνας από όλη την Ευρώπη εγκαινιάζουν αυτόν τον μήνα το έργο EU-DREAM για να επιταχύνουν την καινοτομία στα ψηφιακά εργαλεία και να ενισχύσουν την υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών στην αγορά ενέργειας.
Το έργο EU-DREAM, που σημαίνει Effective Uptake of Digital Services to Repower European Consumers and Communities as Active Participants in Energy Transition and Markets, στοχεύει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης των καταναλωτών με την αγορά ενέργειας, απλοποιώντας πολύπλοκες διαδικασίες διαχείρισης ενέργειας και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των καταναλωτών μέσω της εισαγωγής ενός βοηθού βασισμένου στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και ενός διαμεσολαβητή βασισμένου στο Natural Language Processing (NLP).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο ηγείται από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο (Πορτογαλία) και από άλλους 16 συνεργάτες από εννέα χώρες. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη υπηρεσιών, λύσεων και προϊόντων επόμενης γενιάς στον τομέα της ενέργειας, τα οποία θα δοκιμαστούν και θα παρουσιαστούν σε έξι εργαστήρια ζωντανής εφαρμογής (Living Labs – LLs) σε έξι χώρες της ΕΕ: την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και τη Δανία. Κάθε Living Lab θα επικεντρωθεί σε διαφορετικές πτυχές της ενεργειακής καινοτομίας:
- LL1 (Κοίμπρα, Πορτογαλία): Κοινότητες ανανεώσιμης ενέργειας με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
- LL2 (Γκενκ, Βέλγιο): Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των επιπτώσεων στους ευάλωτους καταναλωτές.
- LL3 (Βόρεια Ιταλία, Ιταλία): Ενεργειακή ευελιξία και διαλειτουργικότητα σε οικιστικό περιβάλλον.
- LL4 (Δουβλίνο, Ιρλανδία): Κινητοποίηση των καταναλωτών για την διαχείριση της ενέργειας.
- LL5 (Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, Ελλάδα): Έξυπνες ενεργειακές υπηρεσίες για πολυενεργειακούς φορείς
- LL6 (Άλμποργκ, Δανία): Οικιακά IoT μικροδίκτυα με δυνατότητες DT (Digital Twin – Ψηφιακό Δίδυμο).
“Αυτά τα καινοτόμα εργαλεία θα μεταφράσουν τις περίπλοκες λεπτομέρειες της αγοράς ενέργειας σε καθημερινή γλώσσα, καθιστώντας τη διαχείριση της ενέργειας προσιτή και κατανοητή. Ο βοηθός βασισμένος σε τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργεί ως σύμβουλος ενέργειας για τους χρήστες, βελτιστοποιώντας τις ρυθμίσεις ενέργειας ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, ενώ ο διαμεσολαβητής NLP θα διευκολύνει την επικοινωνία χρησιμοποιώντας μια πιο προσιτή γλώσσα προς το κοινό,” εξήγησε ο João Catalão, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Πόρτο (Πορτογαλία).
Στο πλαίσιο του Ελληνικού Living Lab θα συμμετέχουν 100 οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της κατανάλωσης τους, μέσω της χρήσης συσκευών IoT της Ελληνικής startup εταιρείας domx. Επιπλέον θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μία εύχρηστη εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που θα επιτρέπει την απεικόνιση των διαφόρων ενεργειακών ροών και την αλληλεπίδραση με κτιριακά συστήματα σε πραγματικό χρόνο, εστιάζοντας στη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης από άπειρους χρήστες που συνήθως επιβαρύνονται σημαντικά από την πολυπλοκότητα χρήσης νέων ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ένα Ψηφιακό Δίδυμο (DT) για τα νοικοκυριά χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού χρόνου από αισθητήρες, επιτρέποντας την ακριβή παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας. Αυτά τα Ψηφιακά Δίδυμα νοικοκυριά θα ενσωματωθούν σε ευρύτερα Ψηφιακά Δίδυμα κοινοτήτων, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον νέο σχεδιασμό των αγορών και για επιχειρηματικά μοντέλα προσαρμοσμένα στον καταναλωτή.
Το έργο, το οποίο διαρκεί 3,5 χρόνια από τον Ιούλιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του 2027, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας με αριθ. 101160614.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο EU-DREAM παρακαλώ επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους από την Ελληνική πλευρά:
Παντελής Μπίσκας, Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ
Τηλέφωνα: 2310-994352, 6973-841753
Δρ. Κερανίδης Ευστράτιος, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης
domx IoT Technologies
Τηλέφωνα: 2313-252420, 6975-260268